In Millingen aan de Rijn werkt Waardwonen aan een ambitieus plan voor de vernieuwing van de wijk: de Groene Driehoek. Deze wijk bestaat uit de Heerbaan, Burgermeester Reijmersstraat, Karel Doormanstraat en de Ruijsdaalstraat. De naam de Groene Driehoek verwijst naar het groene grasveld dat middenin de wijk ligt. Het grasveld heeft de vorm van een driehoek.
In deze naoorlogse wijk met 72 woningen maken we plannen om de komende jaren een levendige, duurzame en inclusieve wijk te creëren voor jong en oud.
De nieuwe wijk biedt ruimte aan 1- en 2-persoonshuishoudens, gezinnen en senioren. Met een gevarieerd woningaanbod – van appartementen tot grondgebonden woningen – ontstaat een buurt waar drie generaties prettig kunnen samenleven.
De plannen combineren sloop/nieuwbouw in deelgebied 1 en 2 met renovatie/groot onderhoud in deelgebied 3. Zo ontstaat een mix van circa 60 nieuwbouwwoningen en 30 gerenoveerde woningen, passend bij de wensen van bewoners, omwonenden én de ambities van Waardwonen.
De woningen in De Groene Driehoek verschillen van elkaar in technische staat. Waar sommige woningen nog redelijk presteren, kampen andere met tocht en vocht, gehorigheid, asbest en verouderde installaties. De wijk kent daarnaast een eenzijdige woningvoorraad en een beperkte doorstroming.
Na een intensieve onderzoeks- en participatiefase is gekozen voor een combinatie van sloop/nieuwbouw en renovatie/groot onderhoud:
De huidige woningen aan de Heerbaan, Burgemeester Reijmersstraat en Karel Doormanstraat even nummers voldoen niet meer aan de moderne eisen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en wooncomfort. Door nieuwbouw kunnen we betere, energiezuinigere en toekomstbestendige woningen realiseren. Tevens kunnen we door nieuwbouw meer woningen realiseren dan er nu staan waardoor we tegemoet komen aan de grote behoefte aan betaalbare huurwoningen.
De woningen aan de Karel Doormanstraat oneven nummers en de Ruijsdaalstraat zijn een aantal jaren later gebouwd dan de woningen die worden gesloopt. De technische en energetische kwaliteit van deze woningen zijn aanmerkelijk beter dan de woningen die worden gesloopt.
Renovatie/groot onderhoud is nodig om de woningen te verbeteren op het gebied van comfort, veiligheid, energiezuinigheid en duurzaamheid. Zo blijven de woningen geschikt voor de toekomst.
We maken de wijk toekomstbestendig met duurzame en prettige woningen voor verschillende bewonersgroepen. De invulling van de wijk maken we samen met de bewoners, de huurdersvereniging, omwonenden en de gemeente Berg en Dal.
Vanaf het begin zijn bewoners actief betrokken via huisbezoeken, bewonersbijeenkomsten, inloop momenten en nieuwsbrieven. Daarnaast is er een bewonersprojectgroep samengesteld. De bewonersprojectgroep praat namens alle bewoners in de wijk. Zij denkt en praat samen met ons mee over de plannen van de wijkvernieuwing. Voor omwonenden is er een omwonendenprojectgroep die met ons meedenkt en praat over het stedenbouwkundige plan. De gemeente Berg en Dal is nauw aangesloten bij de stedenbouwkundige verkenningen.
Wij vinden het belangrijk dat we samen met bewoners bouwen aan een wijk die past bij ieders woonwensen. Dat zij achter de plannen staan is voor ons erg belangrijk. Om dit te meten, voeren we een draagvlakmeting uit voor het hele plan. We willen we graag dat minstens 70% van de bewoners de plannen goedkeurt, voordat we starten.
Dit alles onder voorbehoud van wijzigingen in het proces.
We hebben de veelgestelde vragen op een rij gezet op de pagina Veelgestelde vragen over de Groene Driehoek in Millingen aan de Rijn.
Neem dan gerust contact op met Cees de Vries via (026) 326 50 30 of mail naar cdevries@waardwonen.nl.