Zonnepanelen

Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen van huurders over zonnepanelen.

Wij beantwoorden ze

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Waardwonen vindt energieverduurzaming erg belangrijk. We hebben daar de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd. Gemiddeld hebben onze woningen op dit moment (2022) een energielabel A, maar we gaan door met het verduurzamen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Zo kunnen huurders flink besparen op hun energierekening.

Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen die huurders ons stellen over zonnepanelen.

Algemene vragen

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel pv-panelen genoemd, naar de ‘fotovoltaïsche cellen’ die in zo’n paneel zitten. Die zetten het (zon)licht om in elektriciteit. Zelfs op een bewolkte dag levert een zonnecel stroom. Op die manier kan er flink bespaard worden op de energierekening. Via een omvormer komt de stroom op het elektriciteitsnet.

Wat zorgt dat een zonnepaneel meer of minder oplevert?
 • de grootte van de collectoren
 • hoeveelheid zon (uren en intensiteit)
 • de invalshoek van de zon
 • het type zonnecel
 • eventuele belemmeringen/schaduw
 • vervuiling (stof, vogelpoep, sneeuw)
 • wel/niet geventileerd of gekoeld (10% verlies bij opwarming van 20°C)
 • rendement van de omvormer
 • leeftijd van de panelen (degradatie, vervuiling, vermogensverlies)
Ik wil ook graag zonnepanelen. Kan dat? 

Het isoleren en plaatsen van zonnepanelen op onze woningen is een groot project. Daar zijn we een paar jaar geleden al mee begonnen. We zijn gestart met de oudere woningen met de slechtste energielabels. Inmiddels zijn woningen met een beter energielabel (hoger dan B) aan de beurt. Dit moeten we nog inplannen.

Zonnepanelen aanmelden

In principe regelt de installateur de aanmelding van de zonnepanelen. Mocht u toch zelf moeten doen, dan kan dat als volgt:

 • U gaat naar deze site en vult daar de volgende gegevens in:
  • uw adres waar de zonnepanelen liggen en uw meternummer
  • uw contactgegevens en emailadres
  • het vermogen van de zonnepanelen. Dit is gemiddeld 305 Wattpiek (Wp) per paneel. (Dus liggen er 4 zonnepanelen? Dan vult u in: 4 x 305 Wp = 1220)
Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is van heel veel factoren afhankelijk. Daarom rekenen we met gemiddelden in het voorbeeld hieronder.

Voor een standaard zonnepaneel op onze woning gaan uit van een vermogen van 305Wp (= Wattpiek).

Om te berekenen hoeveel Kilowatt uur (Kwh) een zonnepaneel oplevert, gebruiken we een omrekenfactor van 0,85 tot 0,9. Een paneel levert dus ongeveer 305Wp x 0,9 = 275 Kwh per jaar op.

Bij 6 panelen is dat ongeveer 1.650 Kwh per jaar. Afhankelijk van de energieprijs levert u dat een flinke besparing op.

Goed om te weten: Er wordt alleen stroom opgewekt als het licht is. Overdag verbruiken we vaak juist minder stroom dan we opwekken. Gemiddeld verbruikt u 30% zelf en levert u 70% terug. Het is dus slim om juist overdag bijvoorbeeld uw was te draaien.

Hoe zit het met dag- en nachtstroom?

Heeft u zonnepanelen? Dan is het slim om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Dus zet uw apparaten (zoals de (af)wasmachine of droger) overdag aan als het een zonnige dag is, in plaats van te wachten op de nacht.

Kan ik ook sneeuwhekjes krijgen voor onder de zonnepanelen? 

We plaatsen automatisch sneeuwhekjes bij zonnepanelen op plaatsen waar vallend sneeuw/ijs een gevaar oplevert. Bijvoorbeeld op het dak boven de voordeur, pad of terras. Valt de sneeuw bijvoorbeeld gewoon op een plat dak dan doen we dit niet. Denkt u dat er bij u wel een hekje zou moeten staan? Neem dan contact op met de klantenservice via (026) 326 30 50 of stuur een e-mail naar info@waardwonen.nl.

Vragen over schoonmaken

Worden de zonnepanelen ook schoongemaakt?

Nee in principe niet. De panelen zijn voorzien van een coating die ervoor zorgt dat de panelen schoon blijven. Bij woningen die structureel last hebben van bladluis of mosaanslag reinigt Waardwonen de panelen. Laat het ons weten als u denkt dat dat bij u het geval is. Dan gaan wij dit beoordelen.

Mag ik ze zelf schoonmaken?

In principe is het niet nodig om ze schoon te maken, maar het mag wel. Houd daarbij rekening met uw eigen veiligheid en die van anderen! De panelen mogen niet gereinigd worden met een hogedrukreiniger. Het reinigen mag ook niet met een bijtend of krassend schoonmaakmiddel. U kunt wel een zachte borstel of spons gebruiken. Als u een bedrijf inschakelt voor het schoonmaken, dan betaalt u daar zelf voor.

Er lijkt iets mis

Mijn zonnepanelen wekken bijna geen stroom op

Soms leveren zonnepanelen minder stroom op. Bijvoorbeeld op een donkere dag is of omdat er sneeuw ligt. Dit is normaal. Maar bij heldere en zonnige dagen moeten de panelen natuurlijk wel stroom opwekken. Is dat niet het geval? Bel dan met de klantenservice via (026) 326 30 50 of stuur een e-mail naar info@waardwonen.nl.

Wat moet ik doen als mijn panelen geen stroom opwekken?

Wekken de panelen geen stroom op, op een zonnige en heldere dag? Dan is er iets mis. Neem dan contact op met de klantenservice via (026) 326 30 50 of stuur een e-mail naar info@waardwonen.nl.

Hoe kan ik controleren of de zonnepanelen goed functioneren?

Op de omvormer – die de opbrengt van de panelen aangeeft –  kunt u het verbruik aflezen. Mocht een paneel kapot zijn dan daalt het verbruik. Let op dat u dit controleert op een zonnige en heldere dag.

Vragen over de salderingsregeling en terugleverkosten

Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling houdt in dat de energieleverancier voor terug-geleverde elektriciteit hetzelfde tarief hanteert als voor de geleverde elektriciteit.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

De Tweede Kamer heeft laatst nog besloten om de salderingsregeling voort te zetten.

Ik betaal terugleverkosten. Zijn zonnepanelen dan nog wel voordelig?

De laatste tijd worden wij regelmatig gebeld door huurders die zich zorgen maken over de terugleverkosten van stroom van de zonnepanelen. Gelukkig leveren onze zonnepanelen u, ondanks de mogelijke terugleverkosten, nog steeds voordeel op. We leggen het u graag uit.

Er zijn bij teruglevering twee situaties mogelijk:

 • Uw zonnepanelen wekken over het hele jaar meer op dan u zelf verbruikt;
 • Uw zonnepanelen wekken soms (in de zomer) meer op dan u op dat moment verbruikt. U levert dan stroom terug aan het elektriciteitsnet en betaald hiervoor terugleverkosten.

Uw zonnepanelen leveren op jaarbasis meer op dan uw eigen verbruik

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt  tussen de 2700 en 3000 kWh elektriciteit. Als uw zonnepanelen 3500 KWh of meer opbrengen dan kan het zijn dat u voor het extra opwekte energie weinig terug krijgt of dat u zelfs moet gaan betalen voor deze teruglevering.

Hier hoeft u niet bang voor te zijn. De zonnepanelen die wij plaatsen leveren  tussen de 1200 en 1600 kWh per jaar op. Dit is dus minder dan het  gemiddelde verbruik.  U hoeft in dit geval dus geen terugleverkosten te betalen.

Uw zonnepanelen leveren soms (in de zomer) meer op dan dat u verbruikt

Op een zonnige dag wekken de zonnepanelen elektriciteit op. Verbruikt u op dat moment geen of weinig  elektriciteit?  Dan levert u deze stroom terug aan het elektriciteitsnet.
Maar op jaarbasis verbruikt u nog steeds meer dan er het hele jaar is opgewekt.

U krijgt voor de teruggeleverde stroom op het elektriciteitsnet net zoveel geld  wat u betaald  voor niet-zelfopgewekte stroom. Dit noemen we salderen.

Een voorbeeld zonder terugleverkosten

Stel u heeft een contract voor  € 0,35 per Kwh. Dan krijgt u voor de teruggeleverde stroom dus ook € 0,35 per kWh.
Als uw panelen in een jaar 1200 kW opbrengen en u verbruikt in de zomer zelf direct 300 kWh, dan levert u dus 900 kWh terug. Daarnaast verbruikt u (buiten de zonnige dagen) ook energie.

De zonnepanelen leveren u dan een voordeel op van in totaal 1200Kwh (300kWh direct verbruik en 900 kWh salderen). In geld is uw besparing dan € 420,- per jaar ( 1200 kWh x €0,35).

Een voorbeeld met terugleverkosten

Er zijn er energieleveranciers die terugleverkosten berekenen voor de 900 kW die u in dit voorbeeld teruglevert. Iedere leverancier heeft hiervoor zijn eigen tarief. Er zijn ook leveranciers die (nog) geen terugleverkosten berekenen.

Als voorbeeld nemen we energiemaatschappij Van de Bron (zij berekenen de terugleverkosten op basis de hoeveelheid kWh die u teruglevert). Bij 1 tot 1000 kWh  betaalt u €4,00 per maand aan terugleverkosten en als u tussen de 1000 en 2000 kWh teruglevert betaalt u € 12,50 per maand. De terugleverkosten zijn in ons voorbeeld dan dus per jaar € 48,- (12 x 4,-) of € 150,- (12 x 12,50).

In ons voorbeeld leverden we 900 kWh terug. U heeft dan nog steeds veel voordeel van uw zonnepanelen:

Opgewekt en gesaldeerd per jaar € 420,-
Terugleverkosten (minder dan1000 kWh) € -48,-
Voordeel € 372,-

 

Stel dat u zelf niets direct verbruikt en dus al de opgewekte elektriciteit terug levert. U levert dan 1200 kWh terug. U betaalt dan de hogere terugleverkosten van 12,50 per maand. Ook dan heeft u nog steeds voordeel van uw zonnepanelen:

Opgewekt en gesaldeerd per jaar € 420,-
Terugleverkosten (meer dan 1000 kWh) € -150,-
Voordeel € 270,-

Bespaar meer door direct uw opgewerkte stroom te verbruiken!

U ziet in de voorbeelden dat het voordelig  is om als uw zonnepanelen opwekken, dit direct te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het koken, (af)wassen, drogen, verwarmen of koelen. Zo levert u minder terug én valt uw boete lager uit!

Bovenstaand is een voorbeeld. Het is lastig om dit uit te rekenen voor de gemiddelde huurder. Dit is namelijk afhankelijk van:

 • Hoeveel energie uw zonnepanelen opwekken;
 • Hoeveel hiervan u direct zelf verbruikt;
 • Wat uw energieprijs per kWh is;
 • En of en welke boeteregeling uw leverancier heeft.

Wilt u het graag voor u specifiek uitgerekend hebben of maakt u zich nog zorgen? Neem dan contact met Eric Mientjes (coördinator duurzaamheid) op! U kunt hem bereiken via de Klantenservice (026) 326 30 50 of info@waardwonen.nl.

Heeft u nog andere vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de klantenservice via telefoonnummer (026) 326 30 50. Of stuur een e-mail naar info@waardwonen.nl.

Lees ook

Energie besparen

Energie besparen bespaart geld én is goed voor het milieu. Daarom investeren wij flink ik energiemaatregelen en isolatie. Ook u als huurder kunt wat doen.

Cv-ketel bijvullen en ontluchten

Wij leggen u stap voor stap uit hoe u dat doet.

CO2-prestatieladder

Duurzaamheid staat bij Waardwonen al jaren hoog op de agenda. Lees hoe we het doen op de CO2-prestatieladder.