Energie besparen

Energie besparen bespaart geld én is goed voor het milieu. Daarom investeren wij flink in energiemaatregelen en isolatie. Ook u als huurder kunt wat doen.

Tips

Energie besparen

Energie besparen bespaart geld én is goed voor het milieu. Daarom investeren wij flink in energiemaatregelen en isolatie. Ook u als huurder kunt wat doen. Zeker met de stijgende energieprijzen is energie besparen voor iedereen belangrijk.

Wat wij doen

In 2022 hebben we slecht geïsoleerde woningen voorzien van goede dak-, vloer- en gevelisolatie. Onze woningen hebben nu gemiddeld een energielabel A. Dit label geeft aan hoe energiezuinig (of energie-onzuinig) een woning is.

De volgende stap is het aardgasvrij maken van onze woningen. Lees meer over onze plannen in het nieuwsbericht ‘Onze vervolgstappen op het gebied van duurzaam wonen’.

Op Mijn Overheid kunt u het energielabel van uw woning bekijken en downloaden. Log in met DigiD en klik op Wonen en vervolgens op de Energielabel.

Wat u kunt doen

Wilt u aan de slag met energie besparen? Dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met het Energieloket Lingewaard. Woont u in Millingen aan de Rijn kunt u terecht bij Duurzaam wonen plus. Wij geven u hieronder ook vast een aantal tips. 

Denk bijvoorbeeld eens hieraan:

  • Zet de thermostaat een uurtje voordat u naar bed gaat op 13 tot 15 graden. Niet lager want dan kost het ’s ochtends veel energie als u de thermostaat hoger zet.
  • Verwarm alleen de ruimtes in huis waar u veel bent.
  • Zet de tv, radio en alle andere elektronische apparaten uit en niet op stand-by.
  • Haal de opladers van mobiele telefoons, tandenborstels of videocamera uit het stopcontact als ze vol zijn. Zelfs dan kost het namelijk nog stroom.
  • Was op zo laag mogelijke temperaturen en zorg dat de wasmachine vol is. Moderne wasmiddelen werken prima op 30 of 40 .
  • Heeft u zonnepanelen? Zet de wasmachine dan aan als de zon schijnt.
  • Hang uw was bij mooi weer buiten te drogen. Wasdrogers zijn namelijk energievreters.
  • Sluit kieren af waardoor warmte ontsnapt, bijvoorbeeld de brievenbus. Zorg wel altijd voor een goede ventilatie.
  • Veel mensen hebben nog een oude koelkast in de schuur. Deze oude koelkasten gebruiken veel energie. Is de koelkast echt nodig, of kunt u hem alleen gebruiken bij een feestje?
  • Ontdooi uw diepvries regelmatig. Een diepvries met veel ijs gebruikt vaak bijna twee keer zoveel stroom.
  • Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De koelkast gebruikt de kou van het product en gebruikt dan minder energie.
  • LEDlampen gaan ongeveer tien keer langer mee dan gloeilampen.
  • Doe het licht uit als u er niet bent. Veel mensen vergeten het licht uit te doen bijvoorbeeld in de woonkamer of in de gang.
  • Een douche van gemiddeld negen minuten kost ongeveer 100 liter water. Met een minuut korter douchen bespaart u elke keer 10 liter warm water en dus energie.
  • Stel de watertemperatuur uw cv-ketel in op 60 graden. Kijk op www.zetmop60.nl hoe u dat instelt.

Antwoord op de meest gestelde vragen

Heb ik recht op een energietoeslag?

Om mensen met een laag inkomen te helpen geeft de overheid een energietoeslag. Dit is een bedrag van € 1.300,-.  

Wie kan dit bedrag krijgen?  
  • Mensen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering 
  • Mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum 
Hoe krijg ik de toeslag?

Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt de toeslag automatisch.  Heeft u de toeslag niet gekregen? Neem dan contact op met uw gemeente. 

Heeft u geen uitkering, maar heeft u wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Kijk dan op de website van uw gemeente of u het automatisch ontvangt of een aanvraag moet doen.  

Wat scheelt een beter energielabel eigenlijk in de kosten?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig (of energie-onzuinig) een woning is. Hoeveel een beter energielabel aan kosten scheelt, is niet precies te zeggen. Het ligt bijvoorbeeld ook aan de grootte van uw gezin, of u veel of weinig doucht en hoe warm u het in huis wil hebben.

Gemiddeld verbruikt een woning met label G (onzuinig) 50% meer energie dan een woning met een label A. Gelukkig heeft Waardwonen nog maar enkele tientallen woningen met een slecht label.  

Kan Waardwonen iets doen aan de stijging van de energiekosten?

Aan de stijging van de energieprijzen kunnen wij helaas niets doen. Er zijn vaak wel manieren om minder te verbruiken. Heeft u een hoog verbruik en wilt u hulp? Onder ‘Wat kunt u doen’ staan wat tips op een rij. 

Kan Waardwonen mij helpen om de energiekosten te verlagen?

Helaas kunnen wij uw energiekosten niet verlagen. Maar wij kunnen wel samen met u kijken of er manieren zijn om uw verbruik te verlagen. Dit doen we vaak samen met energiecoaches van het Energieloket. Heeft u een hoog energieverbruik en wilt u hulp? Onder ‘Wat kunt u doen’ staan wat tips op een rij. 

Wat gaat Waardwonen doen om woningen te verduurzamen?

We zijn bekijken wat goede manieren zijn om woningen aardgasvrij te maken. Zo doen we proeven met warmtepompen, zonnepanelen die ook warmwater opwekken en energieopslag. Voordat we dit op grote schaal gaan aanleggen, willen we hier meer ervaring in opdoen. In onze meerjarenplannen nemen we dit al wel mee. 

Wanneer maken jullie mijn woning aardgasvrij?

Voor 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. Dat duurt nog even, maar we beginnen hier nu al mee. Vanaf 2023 plaatsen we ongeveer al 50 warmtepompen per jaar. Daarnaast onderzoeken we hoe we woningen op de Zilverkamp vanaf 2025 aardgasvrij maken. Met al deze ervaringen, kunnen we vervolgprojecten steeds makkelijker uitvoeren.

Lees ook

Zonnepanelen

Steeds meer woningen van Waardwonen hebben of krijgen zonnepanelen. We beantwoorden de meest gestelde vragen van huurders.

Cv-ketel bijvullen en ontluchten

Wij leggen u stap voor stap uit hoe u dat doet.

CO2-prestatieladder

Duurzaamheid staat bij Waardwonen al jaren hoog op de agenda. Lees hoe we het doen op de CO2-prestatieladder.