Vullen we later aan
Als er iets stuk is aan uw huurwoning, maken we dit nog steeds. Hierbij geldt dan wel dat herstellen voorgaat op vervangen.
Er is een omwonendenprojectgroep samengesteld. Deze groep praat namens alle omwonenden die direct grenzen aan het plangebied. De omwonendenprojectgroep denkt en praat, net als de bewonersprojectgroep, met ons mee over de plannen van de wijkvernieuwing. We verwachten dat we een aantal keer bij elkaar komen.
Daarnaast informeren we de omwonenden via informatiebrieven over de laatste stand van zaken. Ook organiseren we voor de omwonenden inloopavonden om hen zo goed als mogelijk te informeren in de verschillende fases van het project. Op deze projectenpagina vindt u ook de meest actuele informatie van het project.
Er is een bewonersprojectgroep samengesteld. Deze groep praat namens alle bewoners in de wijk. De bewonersprojectgroep denkt en praat met ons mee over de plannen van de wijkvernieuwing. De groep denkt bijvoorbeeld mee over hoe wij de bewoners informeren. Maar ook over de indeling van de wijk en het Sociaal Plan. Ze worden bij de selectie van de aannemer betrokken. We komen ongeveer één avond per maand samen.
Daarnaast informeren we de huurders via nieuwsbrieven over het laatste nieuws en de planning. Ook zijn we regelmatig in de wijk aanwezig om bewoners persoonlijk te ontmoeten, te zien wat er leeft en hun vragen te beantwoorden.
Tot slot organiseren we inloopmomenten en informatieavonden om de bewoners te informeren over de verschillende fases van het project. Op de projectenpagina vindt u de meest actuele informatie van het project en verzamelen we de nieuwsbrieven die we aan de bewoners versturen.
Een draagvlakmeting is een stemming. Hiermee meten we of de bewoners achter de (renovatie-nieuwbouw) plannen staan. Wij vinden het belangrijk om de plannen onder andere samen met de huurders van het plangebied te maken. Dat de huurders achter de plannen staan is voor ons erg belangrijk.
We willen graag dat minstens 70% van alle huurders de plannen goedkeurt, voordat we de plannen verder uitwerken.
Deze woningen zijn een stuk jonger en op een andere manier gebouwd dan de andere woningen in het plangebied. In de periode 2016-2020 zijn deze woningen al eens verbeterd en zijn energiebesparende maatregelen aangebracht (zonnepanelen, HR+ glas en dak- en (gedeeltelijk) vloerisolatie). Er is geen asbest geconstateerd wat verwijderd moet worden.
De bewoners van deze twee straatkanten geven vanuit de bewonersinterviews aan over het algemeen tevreden te zijn met de woning. Meer dan 80% van de bewoners wil hier graag blijven wonen. De toch- en vochtklachten spelen hier veel minder dan in de andere straten.
Ook bij deze woning zijn op termijn gebreken te verwachten met vloeren en funderingen. Hier willen we bij het maken van renovatieplannen extra aandacht aan geven. De energiezuinigheid van deze woningen kan nog verder worden verbeterd en ook willen we onderzoeken of het mogelijk is deze woningen gasloos te maken. Daarnaast willen we ook de uitstraling van het blok (het achterpad/verlichting en erfafscheidingen) meenemen in het verbeterplan.
Deze woningen zijn gedateerd en voldoen op technisch gebied niet meer aan de eisen van nu. De woningen zijn gehorig en bewoners ervaren vaak tocht en kou. Ook bevatten de daken van de woningen asbest en verwachten we op termijn gebreken met vloeren en funderingen. Uit de bewonersonderzoeken blijkt ook dat veel bewoners hoge energiekosten hebben.
Het op een goede en verantwoorde manier verbeteren van deze woningen is zeer ingewikkeld en zal de levensduur maar beperkt verlengen. Deze woningen renoveren is hierdoor technisch en financieel niet haalbaar. Door nieuwbouw kunnen we betere, energiezuinigere en toekomstbestendige woningen realiseren en kunnen we meer woningen en ook verschillende soorten woningen terugbouwen. We willen dat in de wijk woningen komen die verschillen in oppervlakte, indeling, aantal slaapkamers en huurprijs. Dit draagt bij aan een fijne buurt waar plek is voor jong en oud.
De woningen aan de Heerbaan (nummer 80-94), Burgemeester Reijmersstraat (nummer 10-22 even en 3-31 oneven) en Karel Doormanstraat (nummer 2-32 even) willen we slopen. Daar bouwen we vervolgens nieuwe energiezuinige woningen voor terug (deelgebied 1 en 2)
De woningen aan de Karel Doormanstraat oneven nummers en de Ruijsdaalstraat krijgen groot onderhoud/worden gerenoveerd (deelgebied 3).
Hoe de woningen eruit gaan zien bepalen we samen met de belanghebbenden en een stedenbouwkundig bureau. Dit doen we in een participatietraject. Met hen gaan we de nieuwbouwplannen vormgeven.
Het resultaat hiervan is een stedenbouwkundig plan (plattegrond van de wijk) waarop de woningen zijn ingetekend en een beeldkwaliteitsplan. Dit beeldkwaliteitsplan schrijft voor hoe de woningen er ongeveer uit moeten gaan zien. Denk aan de materialen en of de woningen een schuin dak krijgen.
Deze twee plannen geven de richting aan waarin een architect en aannemer de woningen straks moeten vormgeven.
U wordt op tijd geïnformeerd over de planning en wanneer u uw huis moet verlaten. Dit geeft u voldoende ruimte om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor het vinden van een vervangende woning. De planning stemmen we af met de bewonersprojectgroep.
We willen dat de wijk een fijne en prettig leefbare buurt blijft. Bestaande bewoners mogen allemaal terugkeren naar een nieuwe woning in de wijk.
We bouwen woningen voor kleinere huishoudens, gezinnen en senioren en passend voor 3 generaties (jongeren/gezinnen/ouderen). Waardwonen kijkt bij toewijzing van de woningen, zoals we ook op alle andere plekken in Millingen aan de Rijn doen, naar een goede en passende verdeling van doelgroepen.
Een goede mix van bewoners zorgt ervoor dat het in de wijk straks fijn wonen is en dat nieuwe en terugkerende bewoners zich snel thuis voelen.
We willen dat in de wijk duurzame woningen komen die verschillen in oppervlakte, indeling, aantal slaapkamers en huurprijs. Dit draagt bij aan een fijne en leefbare buurt waar plek is voor verschillende doelgroepen.
Ook willen we meer woningen terugbouwen omdat we zien dat in Millingen aan de Rijn de woningnood hoog is. Hierbij kijken we naar wat het gebied stedenbouwkundig kan dragen. De leefbaarheid moet niet onder druk komen te staan.
De exacte invulling wordt in het participatieproces met de belanghebbenden afgestemd. Het wensprogramma gaat uit van 50% appartementen (1-2 persoonshuishoudens) met twee slaapkamers, 40% kleinere grondgebonden woningen met twee slaapkamers en een zolder (met vaste trap) en 10% middelgrote grondgebonden woningen (voor grotere gezinnen) met de mogelijkheid voor 3 volwaardige slaapkamers.
Zelf aangebrachte voorzieningen zijn voorzieningen die zijn aangebracht door de bewoner met goedkeuring van Waardwonen. Bij sloop-nieuwbouw ontvangt de bewoner mogelijk een vergoeding hiervoor. De afspraken hierover worden opgenomen in het Sociaal Plan.
Bij verhuizing van een sloopwoning naar een vervangende woning wordt dubbele huur voor één maand voorkomen. Voorwaarde hierbij is dat u binnen één maand verhuisd bent naar de vervangende woning. Wanneer je meer tijd dan één maand nodig hebt om te verhuizen dan moeten we hier samen naar kijken. Bij hoge uitzondering is eventueel maatwerk mogelijk.
Ja, alle bewoners kunnen een terugkeergarantie krijgen. Hiermee krijgen zij voorrang bij toewijzing van een nieuwe woning. De afspraken hierover worden opgenomen in het Sociaal Plan.
Ja, u mag terugkeren naar een nieuwbouwwoning. Bewoners met een terugkeergarantie krijgen voorrang bij toewijzing van de nieuwe woningen. De afspraken hierover worden opgenomen in het Sociaal Plan.
Deze vergoeding is bedoeld voor verhuis- en inrichtingskosten. Afspraken hierover zijn ogenomen in het Sociaal Plan. Lees meer over het sociaal plan bij de vraag ‘wat is een sociaal plan’.
U heeft, wanneer u uw woning moet verlaten vanwege sloop/nieuwbouw, recht op een wettelijke verhuiskostenvergoeding. Afspraken hierover worden opgenomen in het Sociaal Plan.
U kiest zelf op welke woning u reageert. Op Entree.nu staan alle beschikbare huurwoningen uit Millingen aan de Rijn en de regio Arnhem-Nijmegen. Met stadsvernieuwingsurgentie krijgt u voorrang op het woningaanbod dat op dat moment op Entree.nu staat.
U krijgt voorrang op een woning op Entree.nu. Op Entree.nu staan alle beschikbare huurwoningen uit Millingen aan de Rijn en de regio Arnhem-Nijmegen.
Wanneer u in een woning woont die gesloopt gaat worden, krijgt u een stadsvernieuwingsurgentie. Dat betekent dat u voorrang krijgt op een woning op woningverdeelsysteem Entree.nu. Op Entree.nu staan alle beschikbare huurwoningen uit Millingen aan de Rijn en de regio Arnhem-Nijmegen.
U kunt zelf via entree.nu reageren op een woning. Als dit zelfstandig niet lukt kunnen we u daarbij begeleiden. Wij kunnen u bijvoorbeeld helpen bij het inschrijven op het woningverdeelsysteem entree.nu of bij het zoeken naar een geschikte vervangende woning.
In het Sociaal Plan staan afspraken over rechten en vergoedingen voor de bewoners. Deze afspraken zijn geldig vanaf het sloopbesluit tot het eind van het project.
De bewoners van de woningen waar we groot onderhoud/renovatie gaan doen blijven in de woning wonen. Zij krijgen een vergoeding voor het ongemak dat zij hebben tijdens de verbetering van de woning. Ook dit staat in het sociaal plan.
Vullen we later aan
Mail uw vraag dan naar Cees de Vries (cdevries@waardwonen.nl) óf bel hem via (026) 326 30 50.
In deze naoorlogse wijk met 72 woningen maken we plannen om de komende jaren een levendige, duurzame en inclusieve wijk te creëren voor jong en oud.