Wees alert op spam, phishing mails en telefoontjes vanwege datalek

Nieuws

Gisteren heeft het onderzoeksbureau USP ons laten weten dat er persoonsgegevens zijn gelekt. Het gaat dan om naam, adres, email en telefoonnummers. Het is onduidelijk of hier ook huurders van Waardwonen bij zitten.

Wat kunnen hackers met de gestolen informatie?

Hackers kunnen u phishing e-mails sturen. Dit is een mail om u op een link te laten klikken of vragen u om meer persoonlijke informatie te geven. Ook kunnen zij proberen met een brief of door te bellen meer persoonlijke gegevens te krijgen.

Maar opnieuw, we weten niet of er gegevens van Waardwonen huurders bij zitten. En veel van deze gegevens zijn ook beschikbaar in andere openbare bronnen (denk aan sociale media en telefoongidsen).

Wat kunt u doen?

Natuurlijk let u al op als u een SPAM of phishing e-mail ontvangt. Toch is het verstandig om, als u een e-mail krijgt, de volgende vragen te stellen:

  • Ken ik de verzender?
  • Verwacht ik een email van deze organisatie of persoon? 
  • Als u gevraagd wordt om snel actie te ondernemen door te klikken op een link of knop. Controleer dan altijd bij de organisatie of dit wel klopt. Gebruik daarvoor nooit een link uit een verdachte email.

Let ook op als u een telefoontje krijgt en de beller om persoonlijke gegevens vraagt.

Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over hoe je phishing e-mail kan herkennen kunt u vinden op de website van de consumentenbond.