Hitte: hou het huis en hoofd koel

Nieuws

Een lekker zonnetje is fijn. Maar langdurige hitte vinden de meeste mensen minder prettig. Het is dan moeilijk te ontsnappen aan de hitte. Gelukkig zijn er best wat manieren om uw huis (en hoofd) zo koel mogelijk te houden. Jos van Wissen, onderhoudsmedewerker van Waardwonen, geeft verfrissende tips.

Houd de zon buiten

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe deze dan overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt heel goed tegen hitte, maar is niet bij alle woningen mogelijk. Ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten. En hou de ramen gesloten!

Lekker doorwaaien

’s Ochtends en ’s avonds is het koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open, zodat het lekker door kan waaien. Zorg dat er ook ’s nachts koele lucht binnenkomt, bijvoorbeeld via ventilatieroosters of ramen. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers.

Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.

Frisse luchtstroom

Met een ventilator of airco verdrijft u hitte uit huis. Het is heerlijk om deze in de buurt te zetten van waar u zit. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is vaak een stuk duurder. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Groen maakt koel

Beplanting zorgt voor een koelere tuin en een koeler huis. Tegels en bestrating houden hitte lang vast. Met planten tegen de muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor wat extra schaduw.

Doe het rustig aan

Als het lang warm is, voelt u zich sneller moe. Ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet te druk. Stofzuig of doe de was in de ochtend, of stel het gewoon een keertje uit. En zorg ervoor dat u goed blijft drinken!