Proefproject met warmtepompen van start

Nieuws

Onze woningen hebben gemiddeld een Energielabel A. Toch zijn we zeker nog niet klaar met het verduurzamen van onze woningen. Want daarmee houden we wonen betaalbaar en stoten we minder Co2 uit.

Er staan komende tijd verschillende pilotprojecten op de planning. Twee proefprojecten met het aardgasvrij maken van woningen starten nu!

Warmtepomp in plaats van gas

Want ook zonder gasaansluiting kan je een woning verwarmen en water opwarmen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp. In plaats van op gas, zoals een cv-ketel, werkt een warmtepomp op elektriciteit.

Er zijn laag en hoog temperatuur waterpompen. In de pilots kijken we welke warmtepomp het beste past bij welk type huis. We zijn ook benieuwd wat het doet met het energieverbruik, hoe bewoners het ervaren en wat de kosten van het onderhoud zijn.

Proef met hoog temperatuur warmtepomp

Bij deze proef plaatsen we tien pompen bij eengezinswoningen in de Wilhelminastraat in Huissen. We vroegen de bewoners van 30 woningen of zij mee wilden doen. Vijftien huurders melden zich aan. We gaan loten welke tien woningen de warmtepomp krijgen.

De warmtepomp komt in plaats van de cv-ketel. Om de stroom die de warmtepomp nodig heeft op te wekken, leggen we extra zonnepanelen aan. Ook plaatsen we een inductiekookplaat of elektrisch fornuis. Deze manier van verwarmen lijkt op de manier die de huurders nu ook gewend zijn van hun cv-ketel.

We starten half november 2022 met de aanleg van deze hoog temperatuur warmtepompen.

Proef met laag temperatuur warmtepomp

In Millingen aan de Rijn starten we een proef met twintig laag temperatuur warmtepompen. De inloopmiddag werd goed bezocht. Binnenkort kunnen bewoners zich aanmelden.

Een laag temperatuur warmtepomp verwarmt het water minder warm dan een cv-ketel. Daarom krijgen deze woningen ook grotere radiatoren in de woonkamer en keuken. Op die manier kunnen we de woning toch voldoende verwarmen. Net als bij de andere pilot krijgen deze woningen extra zonnepanelen en een aansluiting om elektrisch te koken. Daarnaast krijgen de woningen dak- en vloerisolatie, HR++ glas en verbeteren we de gevelisolatie.

Voor huurders kan deze manier van verwarmen even wennen zijn. Zo voel je geen echte stralingswarmte meer en is het slimmer om de temperatuur in een ruimte steeds gelijk te houden omdat opwarmen meer tijd kost.

In 2022 plaatsen we de eerste laag temperatuur warmtepomp in een proefwoning. De rest van de woningen volgt in 2023.

Meer weten over onze verduurzaming?

Wilt u meer weten over onze plannen om verder te verduurzamen? Neem dan contact op met Erik Mientjes (co√∂rdinator Duurzaamheid) via emientjes@waardwonen.nl.