Waardwonen vraagt gemeente Lingewaard om ‘eerlijk aandeel’ sociale huurwoningen

Nieuws

Binnenkort maken we weer prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties over onze samenwerking in het komende jaar. Waardwonen heeft de gemeente Lingewaard nu vast opgeroepen om meer plannen te maken voor sociale woningbouw “want het aandeel sociale huurwoningen in de gemeente is nu te laag”. 

Deze week stuurde Waardwonen – samen met WOONstichting Gendt – voorafgaand aan het maken van de lokale prestatieafspraken vast een brief  naar de gemeente Lingewaard. Daarin vragen we om een eerlijk aandeel sociale huurwoningen in de gemeente, in lijn met de landelijke prestatieafspraken die gemaakt zijn door het Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes en de Woonbond.

Erik Cuppen (directeur-bestuurder Waardwonen): “We zetten ons de komende tijd vooral in voor voldoende passende woningen voor onze huurders. We weten allemaal dat er woningnood is, en tegelijkertijd zien we dat het huidige aandeel sociale woningbouw in de gemeente Lingewaard maar 20% is.  Dat aandeel is volgens ons te laag. Bovendien is in de landelijke prestatieafspraken afgesproken dat we toe moeten werken naar 30% sociale huurwoningen per gemeente. Als corporatie willen we wel bouwen, maar we zijn van de gemeenten afhankelijk om voldoende bouwlocaties te krijgen. Vandaar onze brief.”

Reality check
“Onze vraag aan de gemeente Lingewaard staat niet op zichzelf. Ook 17 andere corporaties in de regio Arnhem-Nijmegen werkten hieraan mee. Vanuit ons samenwerkingsverband Woonkr8 hebben we een zogenaamde reality check gedaan naar aanleiding van de landelijke prestatieafspraken. Daaruit bleek dat ook bij andere gemeenten rondom Arnhem en Nijmegen de gemeentelijke woonbouwopgave lager is dan de afgesproken 30%. We roepen dan ook gezamenlijk deze gemeenten op om meer plannen voor sociale woningbouw te maken.”

  • Lees hier de inzending van Erik Cuppen (directeur-bestuurder Waardwonen) en Germa Knuver (directeur-bestuurder WOONstichting Gendt) aan de gemeente Lingewaard.
  • Lees hier ons statement in de brief van de samenwerkende woningcorporaties in de regio Arnhem en Nijmegen (Woonkr8).
  • Naar aanleiding van deze brief kregen wij (en de gemeente Lingewaard) vragen van De Gelderlander. Dat artikel leest u hier.
  • Lees hier een kort overzicht van de Nationale Prestatieafspraken voor de volkshuisvesting: