Oplevering eerste zes tijdelijke sociale huurwoningen in Lingewaard

Nieuws

Een bijzondere mijlpaal voor de gemeente Lingewaard en Waardwonen. De eerste zes flexibele, tijdelijke woningen zijn klaar. 13 september krijgen de nieuwe huurders de sleutel van hun woning aan Klein Baal in Haalderen. Dit zijn vooral jongeren uit het dorp zelf, want zij kregen voorrang bij de toewijzing. De woningen zijn geschikt voor één- en tweepersoons huishoudens en staan er maximaal voor vijftien jaar. De gemeente wil op termijn op deze plek andere woningen gaan bouwen.

Maar liefst 153 belangstellende jongeren schreven zich eind juli in. Ondanks dat de woningen met 36 vierkante meter een stuk kleiner zijn dan gewone sociale huurwoningen. “Maar voor jongeren is het al heel fijn om een eigen fijne plek te hebben waar je thuis kunt komen, dat hoeft niet per se heel groot te zijn”, vertelt Erik Cuppen, directeur-bestuurder bij Waardwonen. Tijdelijke woningen worden zoals de naam al zegt tijdelijk neergezet.

“Het grote voordeel is dat we ze relatief snel kunnen bouwen. Ze zijn daarom een goed alternatief voor jonge mensen die nu vaak lang moeten wachten op een geschikte woning.”

In zijn geheel verplaatsbaar

“Heel belangrijk om te weten is dat de jongeren na de toewijzing hun meettijd behouden waardoor ze later meer kans maken op een volgende (permanente) huurwoning. Zo kunnen ze doorstromen naar iets anders als ze daar klaar voor zijn, en komen deze woningen weer vrij voor andere starters. We zijn erg blij dat we op deze manier iets kunnen betekenen voor de jongeren in de regio. De woningen hebben een levensduur van minimaal 30 jaar. Ze zijn zo ontworpen dat ze flexibel zijn, in zijn geheel verplaatsbaar zijn. Dus na 15 jaar kunnen ze op een andere locatie geplaatst worden voor een tweede periode. Wel zo duurzaam!”

Versneld bouwen

Wethouder Johan Sluiter: “Binnen de gemeente is een groot woningtekort, met name in het sociale segment en voor starters. We zien dat jongeren noodgedwongen langer thuis blijven wonen of naar de stad verhuizen. Want het is voor hen – met hun beperkte inschrijftijd – moeilijk om er tussen te komen en een woning te vinden. De gemeente Lingewaard en Waardwonen hebben afgesproken om meer te bouwen voor starters. Met flexibele woningen geven we daar invulling aan. Locatie Klein Baal is het eerste project van tijdelijke woningen, specifiek voor de doelgroep jongeren. Woningbouwplannen kosten meestal veel voorbereidingstijd. De gemeente Lingewaard heeft aangegeven versneld te willen bouwen, zo willen we werken aan het woningtekort. De komende jaren willen we met name voor starters in totaal vijftig flexibele woningen in Lingewaard.”

Lees meer over de woningen op de projectpagina Klein Baal.