Energie

Woningcorporaties zijn sinds 2009 verplicht een energielabel toe te kennen aan al hun huurwoningen.

Wat is het energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Het energielabel van uw woning is van invloed op de hoogte van uw energierekening.  De woningvoorraad van Waardwonen komt met een gemiddelde energie-index van 1,40 op (gemiddeld) energielabel C en scoort daarmee beduidend beter dan het landelijk gemiddelde.

 

Energiezuinig of niet?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig (of energie-onzuinig) een woning is. U weet dan of u een hoge of lage energierekening mag verwachten. Waardwonen wil de komende jaren haar woningen naar een gemiddeld energielabel B  brengen. Door woningen energiezuiniger te maken wordt er flink bespaard op uw energielasten, waardoor  de woonlasten lager worden. Meer informatie over het energielabel is te vinden via www.rijksoverheid.nl 

De maatregelen

De CO2 uitstoot in Nederland moet omlaag, maar ook uw energiekosten. Om uw energiekosten naar beneden te krijgen gaan wij de komende jaren een aantal isolerende maatregelen aan de oudere huurwoningen uitvoeren. Dat doen wij door bijvoorbeeld de spouwmuur te isoleren, aanvullen en aanhelen van de dakisolatie en het vervangen van enkelglas door HR++ glas bij de woningen waar nog enkel glas zit. Daarnaast worden bij diverse woningen de stalen ramen in de keuken vervangen door een houten kozijn met glas en ventilatie. Om het energielabel van de woning verder te verbeteren gaan wij woningen voorzien van zonnepanelen.

Wilt u weten welk energielabel uw woning heeft? Dit kunt u vinden op de woningwaardering die u eind april 2014 heeft ontvangen bij de aanzegging huurverhoging. Heeft u die niet meer dan mag u ons uiteraard ook even bellen.

Uw netto huurprijs gaat met een klein bedrag omhoog en dit bedrag wordt opgenomen in de kale huur. Het bedrag van de verwachte gemiddelde besparing door de maatregelen is altijd hoger dan het extra bedrag dat u aan huur gaat betalen. Kortom: uw energierekening wordt lager waardoor u vanaf het eerste moment het volle voordeel geniet. Daarnaast wordt het bedrag dat u meer gaat betalen aan kale huur meegenomen in de berekening van de huurtoeslag. Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dan is uw financiële voordeel dus nog groter.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt ook zelf eenvoudig besparen, ook als uw woning (nog) geen zuinig energielabel heeft. Het besparen van energie is namelijk niet zo moeilijk. Onderstaand een aantal tips waarmee u honderden euro’s per jaar kunt besparen op uw energierekening.

 • Zet de thermostaat een uurtje voordat u naar bed gaat op 15 graden.
 • Tv, radio en alle andere elektronische apparaten uitzetten en niet op stand-by.
 • Zet de verwarming als u gaat slapen op 13 tot 15 graden. Niet lager want dan kost het ’s ochtends veel energie als u de thermostaat hoger zet.
 • Hang uw was bij mooi weer buiten te drogen. Wasdrogers zijn namelijk energievreters.
 • Was op zo laag mogelijke temperaturen en zorg dat de wasmachine vol is. Moderne wasmiddelen werken prima op 30 of 40 graden.
 • Sluit kieren af waardoor warmte ontsnapt, bijvoorbeeld de brievenbus. Zorg wel altijd voor een goede ventilatie.
 • Spaarlampen gaan ongeveer tien keer langer mee dan gloeilampen en geven circa vier tot vijf keer meer licht per Watt.
 • Ontdooi uw diepvries regelmatig. Een diepvries met veel ijs verbruikt vaak bijna twee keer zoveel stroom.
 • Ingevroren producten ontdooien in de koelkast. De koelkast gebruikt de kou van het product en verbruikt dan minder energie.
 • Doe het licht uit als u er niet bent. Veel mensen vergeten het licht uit te doen bijvoorbeeld in de woonkamer of in de gang.
 • Een douche van gemiddeld negen minuten kost ongeveer 100 liter water. Met een minuut korter douchen bespaart u per keer 10 liter warm water en dus energie.
 • Haal de opladers van mobiele telefoons, tandenborstels of videocamera uit het stopcontact als ze zijn opgeladen. Ook al is de batterij vol dan wordt alsnog stroom verbruikt.