Huissen – Brouwersland

Vanuit het centrum van Huissen gezien, is deze wijk westelijk gelegen en wordt gevormd door de straten Van Voorststraat, Bredestraat, Muntstraat, de Stadswal en een deel van de Huismanstraat. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is begonnen met het bouwen van vooral eengezinswoningen en appartementen om de woningnood als gevolg van de tweede wereldoorlog een halt toe te roepen. In de wijk is een mix ontstaan van koop- en huurwoningen. Veel woningen in deze wijk maakten deel uit van het gemeentelijk woningbezit van de toenmalige gemeente Huissen. In 1981 zijn deze woningen overgegaan naar Waardwonen. Veel straten zijn vernoemd naar leden van ons koningshuis.

Aan de Julianastraat ligt een vestiging van het Over Betuwe College (OBC). Een VMBO-school met de sectoren Techniek (bouw en metaal), Zorg & Welzijn en sport.

Basisschool De Abacus is gevestigd aan de Van Voorststraat. Deze rooms katholieke school biedt ook buiten schoolse opvang (BSO). Vlak naast de school ligt het overdekte zwem- en instructiebad Yottem. Achter het zwembad, aan de Van Gelrestraat, ligt een voormalige huisartsenpraktijk. Hierin zijn nu een prikpost voor bloedafname, een verloskundigenpraktijk, een psychologenpraktijk en een praktijk voor fysiotherapie gevestigd.

Verder is er een fietsenzaak, een Chinees-Indisch restaurant en een cafetaria aanwezig. Drie sportverenigingen hebben hun verenigingsgebouw aan de Kardinaal de Jongstraat. De judovereniging, de schietvereniging en de handbalvereniging. Ook treft u hier het Stedium aan, een ruimte waar de harmonie en andere muziekverenigingen hun oefenruimte hebben. Vanaf de Kardinaal de Jongstraat tot aan de Laurentiusstraat loopt een grote groene strook grond waar onder andere de handbalvelden liggen. Ook is er een gymzaal van het OBC. Er is hier een speelveld voor kinderen met een skeelerbaan en een trapveld om te voetballen. Ook is er een hondenuitlaatplaats aangelegd. Op loopafstand van deze wijk liggen de sportvelden van de voetbalvereniging RKHVV en de tennisvereniging TVH.

Vooraan aan de Julianastraat ligt het pand de Meckelenburg. Hierin is een praktijk voor fysiotherapie, manuele therapie, kindertherapie en een tandartsenpraktijk gevestigd.

Aan de Van Kleefstraat, Van Kleefplein en Van Gelrestraat heeft Waardwonen woningen gesloopt en in twee fases eengezinswoningen en appartementen nieuw gebouwd. Door deze herstructurering heeft dit gedeelte van de wijk een ingrijpende facelift ondergaan.

De wijk is per auto prima bereikbaar. Lijn 300 en lijn 33 van de busonderneming Connexxion stoppen aan de Stadswal en aan de Loostraat. Beide haltes liggen op loopafstand.

Streetview

Door op de onderstaande straatnamen te klikken, kunt u via streetview een kijkje nemen in de straat en omgeving.

BernhardstraatBredestraatJulianastraatLaurentiusstraatVan GelrestraatVan KleefpleinVan Kleefstraat