Bemmel – Essenpas

De Essenpas

Deze eigentijdse wijk is vanaf 2002 ontstaan op het voormalig Haalders grondgebied, waar ooit Kasteel en daarna boerderij De Essenpas stonden. De wijk ligt dan ook tegen Haalderen aan, in het zuid-oosten van Bemmel. Het woningaanbod bestaat uit grotendeels koop- en duurdere huur eengezinswoningen.

In 2008 is het complex “Hofstede” aan de Hoefslag opgeleverd. Dit appartementencomplex bestaat uit koop- en huurwoningen. Een deel van deze huurwoningen zijn aanleunwoningen van Zorgcentra Betuweland en een deel van de appartementen wordt gehuurd door Driestroom. Op de begane grond bevindt zich de werk- en dagbesteding van Driestroom.

Voorzieningen

De ingang van de wijk kenmerkt zich door het nieuwe zwembad met fitnessruimte en het OBC Junior (Over Betuwe College). Aan de Heister bevindt zich eveneens het OBC. Het OBC is een school voor voortgezet onderwijs van VMBO tgk tot en met VWO tweetalig. Achter het OBC bevindt zich een sportzaal “De Heister”, waar diverse trainingen van clubs wordt gegeven. In de wijk bevinden zich de rugbyvelden en de trimbaan. Er wordt over gesproken deze te verplaatsen, maar hierover bestaat nog geen zekerheid. Achter de wijk aan de dijk bevindt zich een manege. In de wijk is een huisarts gevestigd. Voor uw boodschappen kunt u terecht in het centrum van Bemmel. De bushalte bevindt zich even buiten de wijk.

Bijzonderheden

In de wijk bevindt zich een wadi. Een wadi (Arabisch woord voor ‘dal’) wordt gebruikt voor het opvangen van overtollig regenwater bij een hoge grondwaterstand. Meestal staat een wadi droog. De wadi in de Essenpas wordt in de winter jaarlijks, door buurtbewoners, omgetoverd tot een schaatsbaan. In de zomer wordt de wadi graag gebruikt als trapveldje.

Voor het autoverkeer kent de wijk één ontsluitingsweg.

Streetview

Door op de onderstaande straatnamen te klikken, kunt u via streetview een kijkje nemen in de straat en omgeving.

In deze wijk heeft Waardwonen huurwoningen aan de HoefslagLeidijk en Meander.