Huissen – Centrum

Het centrum van Huissen, ook wel het stadshart genoemd, wordt gevormd door de straten Vierakkerstraat, Markt, Langestraat, Walstraat, Langekerkstraat, Doelenstraat. De lijn waar vroeger ook de stadswallen en stadspoorten hebben gestaan.

Naast de vele winkels en horecagelegenheden vinden we in het centrum onder meer een rooms katholieke kerk, een protestantse kerk, een huisarts, de bibliotheek, het stadsmuseum, een begeleid wonen project voor mensen met een verstandelijke beperking, en een peuterspeelzaal.

Huissen, ook wel het stadje van plezier genoemd, organiseert meerdere malen per jaar activiteiten die allemaal in het centrum afspelen. Zo wordt er behalve de weekmarkt, ook carnaval en kermis gevierd, is er de zomerbraderie, de processieoptocht (de ümdracht), een boekenmarkt, een muziekfestijn, koningsdagactiviteiten, de jaarlijkse bloemenmarkt, Huissen bij kaarslicht, de gildefeesten, het paasvuur, het vleiskeure’ en de intocht van St. Nicolaas. Natuurlijk zijn er ook nog de koopzondagen.

Waardwonen heeft woningbezit aan de Doelenstraat, Peperstraat, Kortekerkstraat, Langestraat, Malenborch, Arnhemsepoort en de Walstraat.

De gemeente Lingewaard is op dit moment druk bezig met de ontwikkeling van haar centrumvisie voor Huissen. Tegenover de Doelenstraat staat een leegstaand schoolgebouw. De bedoeling is dat dit gedeelte van het centrum een nieuwe bestemming krijgt.

Tegen het centrum aan ligt aan de Helmichstraat het verzorgingshuis Sancta Maria met daarbij meerdere aanleunwoningen. Eveneens tegen het centrum aan liggen aan de Paterslaan het Dominicanenklooster en het clubgebouw van de scouting Huissen.

De gemeente Lingewaard stimuleert het fietsen en lopen naar het centrum van Huissen. De straten Vierakkerstraat en Langestraat hebben eenrichtingsverkeer.

Het centrum is, zeker tijdens de diverse activiteiten, met de auto niet bereikbaar. Ook de Walstraat is aan de kant van de Langestraat afgesloten voor autoverkeer. Aan het eind van de Langestraat is een fietstunnel naar de wijk Johannahoeve. Ondanks dat er op meerdere plaatsen kan worden geparkeerd (blauwe zone) zijn er op twee plaatsen net buiten het centrum grote parkeerplaatsen aangelegd. Lijn 300 en 33 van busmaatschappij Connexxion stoppen aan de Stadswal.

Streetview

Waardwonen heeft woningbezit aan de onderstaande straten. Door op de straatnamen te klikken, kunt u via streetview een kijkje nemen in de straat en omgeving.

KortekerkstraatPenitentenstraatArnhemsepoortDoelenstraatLangestraatMalenborchPeperstraatWalstraat